Киберсигурността в здравния сектор – предизвикателства и решения

Това бе темата на онлайн дискусия между студенти от Медицинския университет и представители на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването

На 18 март 2021 г. около 90 студенти от Медицинския университет се запознаха с най-новите рискове за киберсигурността и механизми как да бъдат избегнати.

Събитието бе организирано от JA Bulgaria и Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и е част от образователната програма по иновации и предприемачество. Изпълнителният директор на Клъстера Мира Ганова представи дейността му и динамичното му развитие. Тя разказа повече за добавената стойност на дигиталните решения в здравеопазването.

Мнемоника е сред 9-те компании, основатели на Клъстера. Вихрен Славчев говори за важността на киберсигурността като цяло, а и в частност – в здравния сектор и подчерта, че за съжаление се подлагат на заплаха човешки животи и даде конкретни примери от практиката. Той сподели, че реалната здравна обстановка промени и виртуалната среда и с преминаването към отдалечен режим на работа и обучение още повече се засилват киберрисковете. Друга предпоставка е засилената употреба на мобилните телефони. Той сподели, че съществуват 3 пъти повече мобилни устройства от компютри и че атаките срещу тях са по-чести. Всеки от нас поглежда телефона си средно 47 пъти на ден, 52% от световния трафик е през телефон. Незащитените IoT системи също са рискови.

Онлайн измамниците активно експлоатират медицинската обстановка. Забелязва се значителен ръст на измамите чрез фишинг – приблизително 900 уникални модела на подвеждане за изминалия месец. Регистрирани са 600 нови домейна за изпращане на зловредни съобщения към потребителите на електронна поща.

Вихрен Славчев даде полезни съвети за създаване на по-сигурни пароли и отговори на въпроси от страна на участниците. Някои от тях спечелиха и подарък от Мнемоника – книгата „Пътеводител на галактическия стопаджия“.