Мнемоника споделя опит в сферата на киберсигурността на Forbes Healthcare Summit 2022

Първото здравно събитие на Forbes – Healthcare Summit 2022 – се състоя на 31 май 2022 в столицата. Някои от основните теми на форума бяха какви са основните начини, по които дигитализацията допринася за по-добро здравеопазване, как се съхраняват и обработва медицинската информация и чувствителните лични данни в България в електронен вариант към момента, какви мерки е важно да се предприемат от гледна точка на киберсигурност и защита на здравните данни. „Мнемоника“ бе партньор на събитието, а Вихрен Славчев, съосновател и изпълнителен директор на компанията, взе участие в панела „Технологиите в помощ на здравеопазването – технологични компании, които създават продукти в сферата на здравеопазването“. Другите участници бяха Иван Йосифов, основател на „Найкомс”, и Тома Томов, експерт и консултант в сферата на здравеопазването, а модератор бе Виктория Викторова, създател на платформата MindFit.

Вихрен Славчев подчерта, че използването на технологиите винаги помага, но същността и истинската полза от дигитализацията е през технологии да се оптимизират процесите в полза на потребителите. Той подчерта важността на човешкия фактор и внимателното проследяване на аналоговите процеси, които още са в сила.  Той добави, че боравейки с чувствителни данни, те трябва да се обработват по правилния начин, като има сегрегация кой докъде и какви данни вижда. Съхранението на данни е много ключово.

Всички участници в дискусията се обединиха, че операторите, които имат достъп до данните, трябва да бъдат обучавани и да бъде осъществяван стриктен контрол, за да се избегнат човешки грешки. Панелистите подчертаха и че има леко изоставане в дигитализацията на здравния сектор спрямо опита в другите държави.

„Поколенията се сменят, новите лекари и новите пациенти ще изискат дигитализация и автоматизация на процесите. Абсолютен оптимист съм, че дори и да има минимална съпротива срещу дигитализацията, тя ще отпадне по естествен път. Благодарение на нагласите и очакванията на новите поколения, те сами ще изискат промяната“, допълни Вихрен Славчев.

В заключение той сподели няколко полезни практически съвета към управителите на здравни заведения и даде пример, че и при осигуряването на киберзащита е като при запазването на физическото здраве – винаги е по-добре да се мисли за превенцията и да се разчита на експертиза и доказан опит.